7 érv a padlás szigetelés mellett

Gondolkozott már azon, hogy milyen előnyökkel jár a padlás szigetelése? Összeszedtünk nyolc érvet, amivel bárkit meggyőzünk arról, hogy csak nyerhetünk azzal, ha szakszerűen szigeteljük a padlásunkat!


Padlás

Kép forrása: Unsplash


1. Először is nő a komfortérzetünk!

Ami talán legelőször eszünkbe jut a padlásszigetelésről, hogy egyszeriben jobb lesz a hőszigetelése a házunknak, és a pozitív változást már az első hidegebb (vagy forró) napokon érzékelhetjük. Különösen fontos a stabil, kiszámítható belső hőmérséklet az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények közepette.


A nagy nyári hőségek és hirtelen lehülések ellen védekeznünk kell, kiváltképp akkor, ha kisebb gyerekek vagy idősek is élnek az otthonunkban. A padlásszigeteléssel kevésbé fog lehűlni télen az otthonunk, nyáron pedig nem kínoz meg minket annyira a kánikula. Egy jól elkészített szigeteléssel akár a légkondícionáló beszerelését is megspórolhatjuk magunknak!


2. Ez az egyik legjobb ár-érték arányú szigetelés!

A homlokzati szigetelés elég időigényes munkafolyamat, természetesen fontos összetevője a ház energetikai működésének. Viszont a padlástér szigetelése jelentősen könnyebb munka, ráadásul bármilyen időjárási körülmények között elvégezhető. A hagyományos üveggyapot mellett az új generációs fújható üveggyapottal is kivitelezhetjük a padlás szigetelést. Ez az anyag megőrizte a hagyományos üveggyapot pozitív tulajdonságait (nem ég, kiváló a páraáteresztő képessége), viszont van néhány tulajdonsága, amiben még jobb mint az elődje:

  • nem szúr (aki próbált hagyományos üveggyapottal dolgozni, az tudja, hogy ez mekkora előny);

  • fehér, teljesen kötőanyag mentes, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott kemikáliát;

  • nem tartalmaz formaldehidet, sem más káros anyagot

  • tiszta ásványgyapot, több mint 60%-a újrahasznosított üvegből készül;

  • résmentes szigetelést nyújt;

  • Eurofins beltéri levegő komfort tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz a termék jelentősen hozzájárul a beltéri légminőség javításához a rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátással;

  • használata során nem keletkezik hulladék, nyesedék.

Ráadásul most az Otthonfelújítási támogatás segítségével még gazdaságosabbá válik a padlás szigetelése!


3. Érezhetően csökken a rezsiköltség!

Sokan felteszik a kérdést, hogy mennyit lehet spórolni a megfelelő szigeteléssel? A válasz egyszerű: sokat! Ha megvizsgálunk egy házat energetikai szempontból, akkor láthatjuk, hogy a padláson akár 25% hőenergia is eltávozhat. Vagyis a szakszerű padlásszigeteléssel jelentősen kevesebb fűtési díjat fogunk kifizetni. És ha ehhez még hozzávesszük azt az energiamennyiséget, ami  a homlokzaton, nyílászárókon, vagy az aljzaton keresztül illan el a házunkból, láthatjuk, hogy jelentős hőenergiát tudunk megspórolni, ha rendesen megcsináljuk a szigetelést. A padlásszigetelés (és a homlokzati, aljzatszigetelés) mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy korszerű nyílászárókkal legyen felszerelve a ház. Úgy szoktak számolni, hogy egy szigetelés 3-4 év alatt behozza az árát.


4. Csökken az épület károsanyag kibocsátása

Ma már elkerülhetetlen, hogy az ember a saját személyes hatáskörében is gondoskodjon arról, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki a háztartása. Minél jobb a szigetelés, annál kevesebb hőenergiát kell ahhoz használnunk, hogy komfortos legyen a lakásunk. Ezzel együtt jelentősen csökken az épületből távozó káros anyagok mennyisége. Vagyis miközben kevesebb pénzt kell költenünk a rezsire, kevesebb CO2 távozik a házunkból a légtérbe.


5. Nő az ingatlan értéke!

És ami nagyon fontos! Minél jobb a szigetelés és a házunk energetikai egyensúlya, annál jobb lehet a besorolás. Ha használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke! Régebben hazánkban csak elvétve találtunk rendesen szigetelt házakat. Szerencsére ma már Magyarországon is javuló tendenciát mutat ez a folyamat, egyre többen szigetelik a házukat. Ez a befektetés pedig nem csak a rezsiköltségen mutatkozik meg! Az eladás során akár a szigetelésbe befektetett összeg háromszorosát is visszanyerhetjük.


6. Javulhat a ház energetikai besorolása!

A szigeteléssel nemcsak az ingatlan értéke nő, de magasabb energetikai besorolásba is kerülhet a házunk. Ez a használt ingatlan értékesítése során kifejezetten előnyös helyzetbe hoz minket.

Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy azoknak az épületeknek, amelyek 2022 június 30.-a után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ettől természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.


7. Rendezettebbé válik a padlás!

Magyarországon még mindig nagy divat a padlásra halmozni a kacatokat, építő anyagot: “Jó lesz még valamire!” felkiáltással. Sok holmi ott várja be a végítéletet vagy az ingatlan eladását. Viszont a szigetelés előtt úgyis ki kell pakolni a tárolt holmi nagy részét.


A padlásszigetelés előtt alaposan kiszanhálhatjuk a padlást, megszabadulhatunk rengeteg olyan tárgytól, amiről már akár meg is feledkeztünk. Felszabadító érzés egy olyan padlásra felmenni, ahonnan eltűntek ezek a holmik. Ha továbbra is szeretnénk, hogy a padlás szigetelt felülete járható legyen, kérjünk olyan szigetelési módot, amire rá lehet lépni, vagy építtessünk szervízutat a padláson.

 

Összegezve a padlásszigetelés előnyeit, az otthonunk komfortosabbá, környezettudatosabbá válik, rengeteget spórolhatunk a rezsiköltségen és még az ingatlan értékét is jelentősen megnövelhetjük ezzel a befektetéssel. Érdemes belevágni a padlás szigetelésébe, hiszen jóval kisebb munka, mint a homlokzat szigetelése, ráadásul rossz időben is elvégezhető.

Hozzászólások